De Furanocoumarines

Furanocoumarines komen niet alleen voor in berenklauwen, maar ook in uiteenlopende plantensoorten als grapefruits en de vuurwerkplant. Ze worden door die plantensoorten aangemaakt als een verdedigingsmechanisme tegen verschillende vraatzuchtige organismen als insecten en zoogdieren. Zelfs bacteria kunnen slecht tegen deze furanocoumarines en dat is dan ook de reden dat men deze stof in het verleden zelfs onderzocht heeft als potentieel medicijn tegen tuberculose.

Het is immers alom bekend dat de bestaande antibiotica steeds minder effectief is bij de bestrijding van de tuberkelbacterie en dus zoeken wetenschappers naarstig naar een vervanger. Natuurlijk bleek uit laboratoriumonderzoek dat de furanocoumarines de bacteria effectief konden bestrijden (This work supports the ethnopharmacological use of Heracleum maximum ... as a treatment for infectious diseases, specifically tuberculosis)[1]. Omdat furanocoumarines phytophotodermatitis veroorzaken is de vraag hoe je die furanocoumarines veilig in je longen krijgt, waar de ziekteverwekkende bacteria zich ophouden.
Maar die furanocoumarines zijn een klasse van stofjes en ieder stofje binnen die klasse kan een ander en soms onverwacht effect hebben. Bergamottine wordt bijvoorbeeld aangetroffen in grapefruit en daarvan is bekend dat het de werking van bepaalde medicijnen kan beïnvloeden. Daaronder zijn bekende antidepressiva als diazepam (Valium), alprazolam (Xanax) en quazepam (Doral, Dormalin)[2]. Een uitgebreide lijst van medicijnen die door de bergamottine in grapefruit worden beïnvloed is hier te vinden.

De bergamottine remt de werking van bepaalde enzymen in je lichaam die juist nodig zijn om medijnen af te breken. Daardoor blijven sommige medicijnen veel langer in het lichaam dan verwacht en zou je zo maar aan een overdosis kunnen overlijden.

Ook de verschillende furanocoumarines hebben dus verschillende effecten op het menselijk lichaam. De groep die in de berenklauwen verstopt zit levert levenslange littekens op omdat de stofjes de huid erg gevoelig maken voor zonlicht. Daardoor ontstaan er bij contact met die stof snel op brandwonden lijkende letsels op de huid.

[1] O’Neill et al: The Canadian medicinal plant Heracleum maximum contains antimycobacterial diynes and furanocoumarins in Journal of Ethnopharmacology - 2013.
[2] Sugimoto et al: Interaction between grapefruit juice and hypnotic drugs: comparison of triazolam and quazepam in European Journal of Clinical Pharmacology - 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten