Purmerend bindt strijd aan tegen berenklauw

Ruim zevenduizend vierkante meter van Purmerends grondgebied is momenteel begroeid met reuzenberenklauw, vooral aan de randen van de wijken Overwhere, Weidevenne en Purmer-Noord. "Het blad geeft een sap af met bepaalde chemicaliën af. Als je dat op de huid krijgt, kan dat reageren met zonlicht waardoor je blaren en brandwonden kunt krijgen."

Nick Johansson van de gemeente Purmerend noemt het 'een plant waar je niet graag in wilt vallen'. "De bladeren vooral niet aanraken. Als je 'm tegenkomt, gewoon voorbijlopen en geen aandacht aan besteden." Het afschrikwekkende uiterlijk van de plant houdt de meeste mensen al opstand, merkt hij op. "Dat is misschien wel een voordeel."

Chemicaliën
Wie het sap van de plant toch op de huid krijgt, loopt dus het risico op brandwonden en blaren. "Dat ziet er best ernstig uit. Maar als je het in je ogen krijgt, kan het zelfs leiden tot blindheid." Vanwege die risico's wil de gemeente chemicaliën inzetten om de plant te verdelgen.

Een welkome boodschap, die veel Purmerenders geruststelt. "Uitroeien", oppert een vrouw voorzichtig. Een ander vindt het vooral een risico voor de jeugdige inwoners van de gemeente. "We hebben zelf kinderen, en als die met die berenklauw in aanraking komen, zou dat niet goed zijn. De kinderen lopen de hele buurt rond, dus dan is het fijn dat het weggehaald wordt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten