Berenklauw in de Soep

In een nog niet zo ver verleden waren mensen voor hun avondeten aangewezen op wat de natuur hen iedere dag te bieden had. De volle schappen van Albert Heijn bestonden immers nog niet.

Borscht is een traditionele soep in Oost-Europa. Men gelooft dat de oorsprong van deze soep gezocht moet worden in de Oekraïne, al zijn andere landen het met die conclusie volstrekt oneens en maken Russen, Wit-Russen, Polen, Letten, Litouwers en zelfs oost-Europese Joden aanspraak op deze soep. De eerste melding van borscht stamt uit het jaar 1884. Borscht wordt in alle Oost-Europese landen gegeten en kan zelfs op het menu staan in delen van Turkije, waar het borç genoemd wordt.
[Foto: Kelly Sue McCormick]
Hoewel borscht een traditionele soep genoemd kan worden, bestaat er geen vastomlijnd recept, maar zullen rode bieten tegenwoordig vrijwel altijd een hoofdrol spelen. In de Oekraïne worden er, al naar gelang het jaargetijde, wel twintig verschillende ingrediënten aan toegevoegd.

Het woord Poolse woord borscht stamt af van het Russische woord borshch, dat ‘berenklauw’ betekent. In tijden van pure armoede, waarin rode bieten nog niet algemeen waren, werden jonge scheuten van de berenklauw als basis voor de soep gebruikt.

Een modern (en smakelijk) recept van borscht is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten